Pelichání papoušků

06.06.2012 21:57

Peří představuje typický znak ptactva a plní řadu funkcí. Díky letkám mohou ptáci vzlétnout a ulovit kořist, anebo třeba uniknout před nebezpečím. Peří má dále termoregulační funkci, čili udržuje určitou teplotu těla.

 

Proces obnovy opeření je přirozený

Podobně jako vlasy, i peří stárne, opotřebovává se a je vytlačováno novým. Přepeřování je také spojeno s určitým ročním obdobím, anebo s obdobím námluv. Na zimu ptáci získávají hustější peří, v létě jim naopak zřídne. Mladí ptáci mají nevýrazné peří, protože nejsou ještě dostatečně odolní vůči případnému útoku nepřítele, a tak jim peří pomáhá lépe se maskovat. Oproti tomu dospělí ptáci mají peří rozmanité a pestré a vábí na něj protějšky v době páření.

 

Papoušci vyměňují peří během celého roku

To, jak dlouho pelichání trvá, závisí na řadě faktorů – například sezóna, kondice či věk ptáka. Co se týká papoušků, ti nemají sezónní pelichání, takže výměna peří u nich probíhá v průběhu celého roku (nicméně v určitém období je tento proces nejvíce patrný). Ať už se jedná o pelichání u papoušků či u drobných pěnkavovitých ptáků, žádný z druhů by neměl ztratit schopnost létat, ani by jim neměla při pelichání vznikat holá místa na těle.

 

Nálada papouška v období pelichání

Když papoušek pelichá intenzivně, může to mít vliv i na jeho povahu. Kupříkladu se stane méně komunikativní a hravý. Když nově rostoucí peří svědí, může být papoušek i mrzutý. V tomto období lze pozorovat páry papoušků, kteří si navzájem probírají svědící rostoucí pera. Při pelichání vám bude papoušek vděčný, když jej budete drbat na hlavě – tímto způsobem se s ním můžete dobře sblížit.

 

Zaměřeno na potravu v době pelichání

Jelikož peří tvoří z 88% proteiny, je zřejmé, že opeřenci musíme poskytnout vysoce kvalitní potravu, aby se tato část tělní hmoty mohla vyvinout a aby proběhla optimální výměna. Dostatek bílkovin zajistíte podáváním vhodného granulovaného krmiva. Kromě toho je žádoucí přidávat ptákům do krmení příležitostně i natvrdo uvařená vejce. S vejci to ale nepřehánějte, protože někteří papoušci (například amazoňani) mají tendenci při příjmu vysoce proteinové stravy tloustnout. Aby bylo peří lesklé, je třeba přidávat i krmení bohaté na tuk, ovšem zase se to nesmí přehánět – u papoušků tuto potřebu pokryjí slunečnicová semena.

 

Normální jev, anebo onemocnění?

 

Jestliže peří neroste tak, jak by mělo, měli byste zajít k veterináři.

 

U mladého ptáka může být neobvyklý vzhled pouhou barevnou mutací. Kupříkladu amazoňanům se může vybarvit hlava a týl do žluta. Avšak když ptáci zežloutnou celí, pravděpodobně jim chybí určité živiny.

 

Když žakové zčervenají, nebo amazoňani získají černé peří, měl by se na ně podívat veterinář.

 

Starší papoušci začínají postupem věku šedivět stejně tak jako lidé.

 

Neobvyklé bílé nebo žluté peří poukazuje na nedostatek bílkovin.

 

Lysá místa však nemusí poukazovat na onemocnění. Příčinou může být vytrhávání peří. Samice si např. začnou škubat peří na hrudi, když jsou připraveny k hnízdění. Anebo ptáci v hejnu mohou klovat nejslabšího jedince, když mají málo prostoru.

 

Někdy pták škube peří sám sobě. Existuje mnoho příčin a také řešení. Na vině může být fyziologická či psychická příčina, což by měl zjistit veterinář. 

 

Vážným onemocněním je tzv. Francouzské pelichání, které se odborně nazývá BFD a postihuje andulky, případně některé další druhy papoušků. Jedná se o virové onemocnění

 

Ničivou nevyléčitelnou nemocí, která končí smrtí, je nemoc zobáku a peří (PBFD). K příznakům patří špinavě vypadající, potrhané, oholené, pokroucené nebo jinak deformované peří, lysiny, bolavé nebo měkké body na zobáku.