Jak na péči o drápky a zobák

06.06.2012 21:52

Může se stát, že některým papouškům přerůstá, zobák což se zpravidla děje kvůli tomu, že papoušek nemá v kleci co okusovat. Jestliže je zobák takto zdeformovaný, je třeba jej upravit, aby se papoušek mohl normálně nakrmit. V tomto případě byste měli navštívit veterináře, který zobák zkušeně zastřihne a případně poradí, jak můžete příště provést tuto činnost sami.

 

Přerostlé drápky

Jedna z věcí, která může papouškovi znepříjemňovat sezení na bidle, jsou i přerostlé drápky. Stříhání drápků byste měli taktéž přenechat raději veterinárnímu odborníkovi, anebo se s ním o postupu poradit.

 

Přerostlé drápky a zobák – ptejte se na příčiny

Drápky a zobák se zkracují akorát tehdy, když přerůstají, nikoliv preventivně. Faktem je, že když je pták chovaný v odpovídajících podmínkách, je dobře krmený a zdravý, zobák ani drápky mu přerůstat nebudou (výjimkou jsou starší ptáci nad 20 let). Jestliže Vašemu papouškovi drápky a zobák přerůstají, musíte kritickým okem zhodnotit, proč se tak děje. Pokud si nejste jistí, ve které oblasti děláte chybu, obraťte se o radu na veterináře.

 

A kdy má vůbec papoušek přerostlé drápky a zobák?

To, že Vás papoušek má přerostlé drápky a zobák, se Vám může pouze zdát, protože papoušci jsou neskutečně různorodí. Jak tedy poznat, že už je to nenormální stav? Měli byste si odpovědět na otázku, zda brání drápky a zobák v přirozeném pohybu a v přijímání stravy. Pokud máte dojem, že ano, navštivte veterináře, protože příčinou mohou být některá onemocnění, např. cirkoviróza. Jestliže mu velikost drápků a zobáku v ničem nebrání, patrně jde o normální stav. V případě pochybností ale můžete požádat o radu zkušeného chovatele nebo jiného odborníka.

 

Je nutné upozornit, že jakékoliv neodborné zásahy do růstové tkáně mohou mít pro papouška závažné důsledky! Neodborných experimentů s drápky a zobákem se tedy rozhodně vyvarujte.

 

Aby zobák a drápky nepřerůstaly, je třeba dodržet následující pravidla

• Papoušek potřebuje dostatečně velkou klec, aby neměl omezený pohyb.

• Zapomeňte na plastová či dřevěná hladká bidla. Nejlepší bidla jsou z keřů či stromů s hrubší tvrdou kůrou. Doporučuje se například černý bez.

• Bidla musí mít dostatečně velký průměr – papoušek by měl drápky obemknout bidlo asi tak ze dvou třetin, ne víc, aby se drápky při obepnutí kolem dokola nedotýkaly. Jen v tomto případě se mohou drápky patřičně obrušovat.

• Bidlo nevystačí papouškovi na celý život, nýbrž je třeba jej měnit. Jakmile je bidlo oloupané a vyleštěné, už neplní dobře svou funkci.

• Větve ke šplhání by měl mít papoušek i mimo klec.

• Doporučuje se přítomnost tvrdého minerálního kamene (ani ne tak z důvodu přísunu minerálů, jak v možnosti obrušování zobáku).

• Některé druhy papoušků (například arové) potřebují pro optimální stav zobáku přidávat do krmiva i určité složky potravy – např. louskat tvrdé ořechy.